Mistä ikäihmisten vajaaravitsemus johtuu?

OLETKO VAJAARAVITTU?

Painoindeksi on tärkeä, vaikkei ainoa tapa tunnistaa vajaaravitsemus ja sen riski. Työikäisten suositeltu painoindeksialue on 18,5–25 kg/m2 ja ikääntyneiden (yli 70v) 24–29 kg/m2.
Painoindeksilaskuri

Mistä ikäihmisten vajaaravitsemus johtuu?

Ihminen ikääntyy asteittain ja yksilöllisesti. Monet luonnollisesti vanhenemiseen liittyvät muutokset vaikeuttavat hyvän ravitsemustilan ylläpitämistä. Esimerkiksi nälän ja janon tunne heikkenee iän myötä. Olo tuntuu myös pidempään kylläiseltä, koska mahalaukun tyhjeneminen hidastuu.

Vajaaravitsemuksen uhkaa lisäävät ikääntyneillä esimerkiksi leskeksi jääminen ja yksinäisyys.

Monen ikääntyvän elinpiiri kapenee sairauksien takia ja ystävien vähentyessä, jolloin liikkumisen tarvetta on entistä harvemmin. Kun liikkuminen ja ulkoilu vähenevät, nälkä ei tule enää yhtä helposti kuin ennen ja ruokahalu saattaa olla kateissa.

Monet ikäihmiset syövät yksipuolisesti vanhasta tottumuksesta tai jättävät ruokavaliostaan pois lihaa, hedelmiä ja kasviksia purentavaikeuksien takia. Vähenevä energian, proteiinin ja suojaravintoaineiden saanti johtaa lihasten heikkenemiseen ja lisää tulehdusriskiä.

Liikkumisen vähentyessä vähitellen myös kehon hallinta heikkenee, mistä seuraa epävarmuutta ja kaatumisen pelkoa. Liikuntakyky heikkenee edelleen ja ihminen alkaa vetäytyä kotiin. Kun ruoan hankinta lopulta jää ulkopuolisen avun varaan, vajaaravitsemuksen riski kasvaa entisestään.

Ikääntyvän energian kulutusta säätelee pääasiassa juuri liikkuminen. Paljon liikkuva kuluttaa lähes yhtä paljon kuin nuorempikin eikä ravintoaineiden tarve vähene, mutta silti syöminen ja ravinnonsaanti tavallisesti pienenevät. Ikääntyvän paino laskee 70. ikävuoden jälkeen keskimäärin 2,3 kiloa vuosikymmentä kohti.

Hoitamattomat hampaat ja kivut suussa vaikeuttavat syömistä ja vähentävät sitä kautta ravinnon saantia. Suun limakalvojen huono kunto ja syljen erityksen väheneminen voivat hankaloittaa tiettyjen ruokien syömistä. Sitkeiden ja kovien ruoka-aineiden syöminen vaikeutuu. Suun ongelmat johtuvat yleensä sairauksista tai lääkkeistä, jotka kuivattavat suuta. Moniin sairauksiin liittyy myös nielemisvaikeuksia.

Tulosta tämä sivu Kerro kavereille Lähetä kaverille


Vajaaravitsemus ja syöpä

Syöpäsairaudet ja niiden hoidot aiheuttavat usein ruokahaluttomuutta ja pahoinvointia. Kun energian tarve samaan aikaan kasvaa sairauden ja hoitojen myötä, seurauksena saattaa olla laihtuminen.
Lue lisää

Täydennysravintovalmisteet

Täydennysravintovalmisteiden käytön on todettu parantavan sairaiden vanhusten ravitsemustilaa. Niitä voi käyttää myös kotona asuvien vanhusten sekä toipilaiden ravitsemustilan tukemiseen
Lue lisää